Het Rijksmuseum met Arbeid & Bezieling

Op weg naar 3 maart maak ik een ‘trip down memory lane’ waar ik op verschillende plaatsen herinneringen heb aan het hemelse Jeruzalem. Een van de meest prominente locaties tijdens deze tour is toch wel het Rijksmuseum te Amsterdam van de oude heer Cuypers. Et voilà … hier staat mijn proefschrift op een paar stevige pijlers: de voorgevel met het beeldprogramma waarachter de esthetica van Pierre J.H. Cuypers, J.A. Alberdingk Thijm en Victor E.L. de Stuers schuilgaat. De voorbereiding van 3 maart was een perfecte aanleiding om de Engelse samenvatting van Arbeid & Bezieling eindelijk eens on line te zetten. Na bijna 20 jaar mag dat ook wel eens. Kortom, wat het Rijksmuseum te maken heeft met de ‘Caelestis urbs’, vind je hier: bit.ly/VHH2AnB.

Wist je trouwens dat de componist Alphons Diepenbrock zijn compositie op de oeroude tekst van de kerkwijdingshymne Caelestis urbs Jeruzalem speciaal voor Cuypers’ zeventigste verjaardag schreef. De première vond plaats in het Rijksmuseum en als je denkt in termen van het gesamtkunstwerk van Richard Wagner zou je kunnen stellen dat het gebouw op het moment van die eerste uitvoering definitie voltooid werd.

Als je de hymne van Diepenbrock wil horen, moet je al helemaal niet vergeten om je aan te melden voor de lezing van 3 maart, want die wordt dan uitgevoerd door de Kathedrale Bavo Cantorij: bit.ly/BvHH2Bavo1

Wordt vervolgd!

Loading Facebook Comments ...

One thought on “Het Rijksmuseum met Arbeid & Bezieling

  1. Pingback: Lezing 'Genade van de steiger' Maastricht - VanHellenbergHubar.org

Comments are closed.