De hoedenwinkel in de Hamstraat van Roermond

Een van de meest bekende zaken in Roermond was ongetwijfeld de hoedenwinkel van Gerda Beurskens in de Hamstraat, in het jugendstilpand naast de synagoge dat in 1906 tot stand kwam naar ontwerp van de Roermondse architect Frans Dupont. Toen deze zaak een aantal jaren geleden ophield te bestaan kwam een einde aan driekwart eeuw bijzondere detailhandel op deze plaats. De afgelopen decennia heeft de tijd in dit pand zo’n beetje stil gestaan, waardoor thans sprake is van een hoge mate aan achterstallig onderhoud, terwijl op het gebied van hedendaags comfort en hygiëne een inhaalslag dringend nodig is. Op dit moment worden plannen ontwikkeld om de zaak van ‘tante Gerda’, zoals jong en – met name – oud haar in Roermond noemde, geschikt te maken voor winkelen anno 2014.

In dit verband moest een cultuurhistorische analyse met waardenstelling (CHAW) opgesteld worden, want het gaat om een rijksmonument dat in het bestemmingsplangebied van de Roermondse binnenstad ligt.

Het onderzoek heb ik in de zomer van 2013 uitgevoerd en in concept opgeleverd. Daarna heb ik nog enkele vragen beantwoord van de gemeentelijke sector monumentenzorg en het rapport definitief gemaakt. Zodra het formeel openbaar is, kan het via deze site ingezien worden. Surf daarvoor naar de map educatieve uitgeverij.1 Het rapport geeft een goed beeld van de manier waarop ik dit type kleinere onderzoeken uitvoer.2

Voor de Cuyperianen onder ons: dit winkelgebouw verving het geboortehuis van architect Pierre J.H. Cuypers (1827-1921). Ook daarover vind je meer in het verhaal over de hoedenwinkel.

B.3

CHAW Hamstraat 20B Roermond

Omslag van de rapportpublicatie ‘De hoedenwinkel in de Hamstraat’ te Roermond, ontworpen door architect Frans Dupont.


  1. Zodra het rapport openbaar is kun je een inkijkexemplaar vinden op de pagina van de educatieve uitgeverij: via het scherm van box.com (map Fragmenten). 

  2. Zie daarvoor ook de erfgoedSWOT©

  3. Verkorte link van dit item: http://wp.me/p4eh3s-dR