Het erfgoedspel

In de loop van 2014 wordt een nieuwe erfgoedspel gelanceerd, dat zich afspeelt in Thorn (gemeente Maasgouw) en uitgevoerd wordt door lostagain.nl. Opnieuw staat een mysterie centraal dat de speler terugbrengt naar de begindagen van het Koninkrijk der Nederlanden en de roerige periode daarvoor toen de Fransen ook dit deel van de gebieden langs de Maas bezet hadden. Dankzij een subsidie van de provincie Limburg en de gemeente Maasgouw kunnen Museum Land van Thorn en lostagain.nl een nieuwe stap in de ontwikkeling van serious games op het gebied van cultuur zetten. Namens Vanhellenberghubar.org heb ik bij de zakelijke voorbereidingen en de ontwikkeling van de synopsis geholpen.

De Cuyperscode

Het eerste erfgoedspel in Nederland was de Cuyperscode die in 2007 verscheen.

images
De Cuyperscode deel 2 in Amsterdam, Brabant en Gelderland vormde een zo mogelijk nog spannender vervolg op deel 1 dat zich in Roermond afspeelde.

Dat dit als erfgoedspel een pioniersrol heeft vervuld, staat vast. De Alternate Reality Game (ARG) die Res nova ontwikkelde rond de figuur van Cuypers – in het kader van Cuypers’ jaar 2007 – is destijds verbazingwekkend goed ontvangen: zowel de bezoekersaantallen op het forum als de reacties van de scholen in Roermond spraken boekdelen. Het spel is nog altijd on line, dus wie een poging wil wagen

In 2009 is deel 2 van de Cuyperscode gelanceerd dat gespeeld kan worden met de antwoorden als het ware op de achtergrond. Maar dat is niet het enige nieuwe element, want deze versie is ook nog eens voorzien van een scoresysteem. De punten die de speler verdient, kan hij inzetten om tips te kopen en om naar de tutorial te gaan die hem naar de oplossing leiden. Het wordt dus nog spannender! Maar ook aantrekkelijker: nu kan immers iedereen het spel op eigen kracht uitspelen.

Op dit moment wordt gezicht naar financiële middelen om een nieuwe versie van deel 2 te lanceren. Een deel van het spel refereerde namelijk aan het destijds nog zeer populaire hyves. Maar ook op andere fronten zijn aanpassingen nodig.

Er volgt een bericht als het zover is.

;-) B.

 

Vragen? Stuur een mailtje naar bernadette@vanhellenberghubar.org!